Tuesday, November 11, 2008

WRECK - WHICH REMEMBER, by Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY

България над всичко
Прегледи: 56 - Коментари: 0
Авария - която напомня

(C) 2008 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
АВАРИЯ - КОЯТО НАПОМНЯ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ


B СЪБОТА, ОСМИ НОЕМВРИ 2008., около 20:30 ч. м. вр., по време на ходови изпитания, на борда на ядрената подводница К-152 "НЕРПА", противопожарната системна сработва без видима причина. (Подобен случай - в КК "Георги ДИМИТРОВ-Варна - 1976.!) Погиват 20 човека - 6 военни и 14 брегови работници. Други 22 човека остават с обгаряне на дихателните пътища. В Приморския Край е обявен официален траур. От двадесетте загинали - дванадесет са жители на Комсомольск на Амур.Събитието става в открито море. От съображения за сигурност, при трайно продължаваща авария, тя би следвало да бъде потопена на възможно най-голяма дълбочина. Проблемът бива ликвидиран, и подводната лодка се заввръща на собствен ход в своята база БОЛЬШОЙ КАМЕНЬ, недалеч от ВЛАДИВОСТОК.

На подобни кораби, както и на сондажните платформи в открито море, безусловно всеки си се движи с малка оранжева чантичка преметната през рамо. В нея има портативно дихателно устройство с маска - ПДА, осигуряващо за около двадесетина минути кислород. Това е алфата и омегата - при това единствена - за лична безопасност на съвременните подводни лодки. Никой не бива да се разделя с тях. Доколко са ги притежавали персонал и бреговите работници? При численост на экипажа 81 човека, на борда на подводницата са присъствали 208.. По време на изпитания, сложните системи се изпитват и усвояват, в присъствие на повече от един експерт. Мнозина от тези специалисти са бивши военни подводничари.

"НЕРПА", се завръщала от двуседмични успешни ходови изпитания в района на ЯПОНСКО МОРЕ. В два отсека се случва авариен пожар. Там биват открити два трупа на неизвестни и неопознати лица, които липстват в екипажния списък. Загиналите от щатния са офицери. Нисшите чинове са разполагали със спасителното ПДУ, и са се спасили.

К-152 "НЕРПА", е оригинална руска ядрена подводна лодка тип 971И "Щука-Б", заводски № 518. Лодката е подготвяна за отдаване под лизинг на индийските ВМС, което следвало да стане към 15.08.2007.. АМУРСКИЯТ КОРАБОСТРОИТЕЛЕН ЗАВОД обаче, задържа сдаването в експлоатация с десетина месеца, и увеличава цената на адаптация на 785 милиона долара. Индия се съгласява с тази отсрочка, а датата за лизинг бива преместена към 15.06.2008., при 650 милиона долара платими в разстояние на десет години. Следва ново изместване на датата за предаване в лизинг, към краят на 2009., без промени в условията на лизингтовия договор. Повече от ясно е, че ИНДИЯ няма достатъчно пари, а на РУСИЯ не й се разкриват актуални военни тайни.

Това не е първата руска ядрена подводна лодка на лизинг в индийските ВМС. Авариралата К-152 "НЕРПА" е следвало да замени друга руска ядрена подводна лодка тип К-43 по проект 670 "СКАТ", наречена "ЧАКРА", под индийско командване между 1988-1992., действата с ядрен реактор обслужван от руски екипаж. Първоначалният пазарлък е за четири ядрени подводни лодки за ИНДИЯ сдадени до 2002., но подир това договорът фиксира само една. На 11.06.2008., К-152 започва швартови изпитания, а подир това излиза в открито море. На 31.10.2008., подводницата извършва първо дълбоководно потапяне. На 08.11.2008., по време на подобни изпитания, магистрала с фреон за пожарогасене излиза от контрол. Загиват 6 военнослужещи и 14 цивилни лица. Военната прокуратура възбужда углавно дяло за НАРУШАВАНЕ ПРАВИЛАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ВОЕНЕН КОРАБ", довел поради непредпазливост до смърт на повече от две лица. През всичкото това време радиационния фон на борда на лодката остава в норма.

/Hemy VARNALIS

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...