Friday, October 17, 2008

Прегледи: 127 - Коментари: 0
Духът на българина - лята стомана

Духът на българина - лята стомана

ДУХЪТ НА БЪЛГАРИНА - ЛЯТА СТОМАНА
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ


Има едно сакрално място на този лъжовен свят, и това е Българската Желязна Църква "Свети Стефан" в Истанбул. Колкото да е странно, свободата на вероизповеданията не е в агония в тази откровено мюсюлманска страна.
На 8-ми септември т.г. тази Уникална Национална Светиня, която времето безмилостно руши, подобающе тържествено отбеляза 110 години от своето освещаване. Храмът се поддържа с помощта на Фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград”, и Светият Синод, но как се види - парата не достига.

Първият храм на източноправославните българи в Истанбул е основан малко преди средата на деветнадесети век, в една стара чорбаджийска къща. По онова далечно време Цариград е най-големият български град на Балканите - там живеят най-много българи - целият Балкапан е техен. Много от съветниците на Султана са нашенци.

Петдесетина години по-късно, издига снага най-оригиналният православен храм в източното полукълбо, „Свети Стефан”, изцяло от лято виенско желязо. (Чугун - да не ръждясва!) От тогава - та до днес Храмът не е престанал да служи на Българщината. Неговият авторитет е така голям, а съдбата му толкова неопределена, че на 8 септември от 11:00 часа бе отслужен паралелен тържествен молебен в храм паметник „Александър Невски” в столицата София. "Свети Стефан" е храмът, за който някога нашите деди са заделяли по някой-друг лев от своя горчив просешки европейски залък. Разбира се, този храм принадлежи най-напред Богу, но подир това и завинаги - е напълно наш.

Фондация “Български православен храм Св. Стефан в Цариград”, която подпомага и поддържа българския православен храм в Турция, провежда перманентна кампания за набиране на средства за реновиране на храма.
Който има възможност - нека да помогне!
Желязото е евтино.
Духът е безценен!

За контакти:
Анна Кастрева
Тел: 846 73 82, 0878 85 58 55
E-mail: a.kastreva@activegroup.bg

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...