Friday, October 17, 2008

Прегледи: 128 - Коментари: 1
Русский Давос № 12

Русский Давос № 12

РУССКИЙ ДАВОС № 12

от

Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ



НЕОТДАВНА В САНКТ-ПЕТЕРБУРГ приключи дванадесетият руски форум, по икономика на съвременното глобализиращо се общество. За участие в този всъщност евразийски финансов форум пристигнаха куп финансови знаменитости - над 10 000 души. Светът харесва евтините неизчерпаеми енергийни ресурси на Русия. (Чак завижда!) Плодовете на нейната дълбоко засекретена доказано авангардна наука, далеч от ежедневна употреба.

Летище Пулково прие 170 частни самолета.

По бреговете на Нева – всред самият Санкт-Петербург - швартоваха двадесетина яхти на мултимионери. Кейовата такса от 1500 долара на метър за 24 часа, на мултимионера Роман Абрамович се видя скъпо. Неговата яхта се оказа със 115 метрова дължина. Като на вътрешен човек на Русия, готов веднага да си тръгне, Санкт-петербургският общински съвет взе решение, РА и този път да мине метър. Дали останалите платиха? Всички знаем как се лее руска водка, и защо.


ЗА КАПАК НА ТОВА ЗНАМЕНАТЕЛНО СЪБИТИЕ Роджер Уотърс - бас китарист на разпадналият от старост, но не и поради демоде, розов състав "Пинк Флойд", развя своят личен надуваем флаг - пластмасово прасе-балон. Пренебрегвайки възмушението на кореняците петербургчани, в жилите на всеки един от които тече по капка хубава дворянска кръв. Този град е светиня не само за Русия. Той е светиня за цялото славянско братство, за света. Роджер Уотърс изнесе самостоятелен концерт пред 50 000 смаяни казаци, за които всякаквата глобализация – като за нашего брата – е само един доволно горчив антинационален хап. При цени на VIP-билетите - от 3000 до 15 000 долара, наред с чужденците седяха и потрепваха от кеф, прекалено много запалянковци. Да не говорим за оригиналните премиери - накъде в Европа без "Лебедово Езеро"!?!


НЕБЕИЗВЕСТНИЯТ ТЕОРИТИК НА ГЛОБАЛИЗМА Томас Фрийдман, отброявайки етапите на съвременния Глобализъм твърди, че понастоящем светът проритва предсмъртно в състояние ГЛОБАЛИЗЪМ 3.1. За сметка на всичко онова, което Глобализмът предоставя за да получи. (Предсказан своевременно от Маркс!) Дали има пред вид единствено Матушка Рус? Загадъчна и непредсказуема, както никоя друга. Разпокъсана и кръвно разединена – както никоя федерация в света. И въпреки това странно монолитна, непревземаема - завинаги.


АКО ЧОВЕК УСПЕЕ да се запознае с материалите на този световен икономически пленум, няма как да не установи, че Русия отново е на крака по-глобална от всякога. Претендирайки за своята естествена водеща роля – по новому и завинаги - в световната икономическа архитектура. Кроена и прекроявана по стар маниер, от престарели лондончански финансови мъдреци в англикански интерес. Преодоляването е значително, но фиктивно. Глобализмът е универсален, но не единствен. Русите отдавна са по Албион, но и навсякъде – вече - по размирният лъжовен свят.


НАСТОЯЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ, благовидния но изненадващо твърд Дмитрий Медведев, не пропусна да вземе думата, позовавайки се на общоизвестните постулати на Глобализма. Отхвърляйки политиката на определени страни в посока укрепване на свой собствен едностранен икономически суверенитет, за сметка на органически протичащите глобализационни промени. Обозначавайки го, като съвременен "икономически егоизъм". Поредна илюзия, че една единствена икономически замогнала се страна, би могла да бъде глобално правителство на света, без участие на останалият глобален свят.

Дали Русия действително е надживяла себе си? Без съмнение ….

Дали завинаги? Няма гаранции …

На този невидим за нашенските медии световен форум, Дмитрий Медведев призова към всеобщи колективни действия за регулиране на международните икономически пазари, за намаляване производствените и транспортни разходи. За развитие преди всичко и най-вече на човешкият потенциал. Разгъвайки собствена “КОНЦЕПЦИЯ - 4i” - като гаранция за развитие не само на Русия, но и, на целият съвременен глобален свят: ИНСТИТУТИ; ИНФРАСТРУКТУРА; ИНВЕСТИЦИИ; ИНОВАЦИИ. Прибавяйки и факторът ИНТЕЛЕКТ. Мимоходом прегенерирайки едва дефинираната “КОНЦЕПЦИЯ - 4i”, в GLOBALIZATION CONCEPTION 4i+! Без да е убеден, че това е последен параметър за дефиниране на глобалното пространство, както заявява сам.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...