Friday, October 24, 2008

© 2008 – Bogomil K0st0ff AVRAMOV-HEMY

ВАРНА - 15.09.2008 - СЪСТОЯНИЕТО НА НЕЩАТА
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

СЛАВА БОГУ, Общинска Администрация – Варна се ръководи от последния интелектуален екип на Стара Варна. Многомандатен и резултатен. Особено в областта на подопечното на Общината образование. Не искам да мисля, като как би било дереджето, ако екипът би бил друг.

Правото и редът са налице. Че и доста парични средства, кадърно администрирани в посока детски градини и училища.

ПОРЕДНИЯТ КМЕТСКИ БРИФИНГ (16.09.2008.!), бе с пестеливо-осведомителен характер. И защото всичко на този лъжовен свят е пари, пари и завинаги пари, веднага стана дума за – Хм! - „оптимизацията“ на образованието в град който е видял всичко.

Понятието оптимизация, (Папа Брежнев – где ты!?!), все още е в обръщение – стане ли дума за съмнителна държавна политика.

Всяко проминистерско броене на стотинки отпускани за варненското образование, разбирате ли – не е пинтилък – оптимизация е.

Всяко разместване-сливане на държавни училища, че да се бъдат разширени местни ментелски частни учебни заведения, (Снобарско е да си изпратиш детето там – ама пък е мамина гордост!), за сметка на недоизяденият пай от държавното – търси в графата „оптимизация“. (Средствата влагани в операциите по преместване – деоптимизация - за сметка на Общината!)

Не зная дали трябва отново да споменавам, ама тук му е мястото.

Името на този социално-икономически процес едва ли е „оптимизация“ - тази терминология още по време на „КомунизЪма“ се поизтърка.

Този изключително рисков за малките нации социално-икономически процес е известен, като „икономика на катастрофите“. Дефиниран от кръг баш-икономисти нароени около мощите на покойния вече нобелист Милтън ФРИДМЪН. (Господ-Бог си знае работата!)

ЕДВА ЛИ Е НЕОБХОДИМО да отдалечиш надалеч от Община Варна за да установиш, че училищата все още са основното за всяка една осъзната местна гражданственост.

Не от днес.
Не от вчера.

Все още се чувства някогашната силна ръка на Цар Фердинанд КОБУРГ-ГОТА, построил утилитарни малки и големи училища, ползавани и понастоящем. Строил за себе си дворец по белгийски проект, (Варненските еснафи писнали!), па го адаптирал за девическо училище. (Днес Варненски Исторически Музей!) Частното дамско училище „Сулини“ - на мястото на днешния хотел „Черно Море“, цицало пари и филтрирало националните таланти. Хай имперски оптимизатор – а!

Само някой да посегне да ги оптимизира – тоест да ги рушне из корен. Лично ще си се намеся. Как ли? С пореден некролог на Тодор ЖИВКОВ, (Хаир от него да не съм видял!), че никой не се сети. Но, по негово време – ако решите искрено да си припомните - училищата бяха претъпкани без децата да бъдат абсорбирани от секти или дрогирани. Всяка година се строяха, още и още, по едно-две свястни училища. Снаябдени със всичките му там такъми. С габарити на университетски факултети. С най-добрият девнески цимент. От най-добрите троянски майстори. (Кой кого е заблуждавал?) Как бяхме респектирали Запада с качеството на нашето средно образование, с постиженията на Българската Наука и Практика. О, защо някога не ни пуснаха на Запад? Днес - Западът Щеше да бъде Наш.

КАК СЕ ВИДИ, Варненската Общинска Администрация, се оказа не само твърда, но и гъвкава. Прозряла е, че на учителите освен добри заплати и устойчив професионален климат, е необходимо и управленско доверие. Свива ми се сърцето, че пройдохи без деца в десети клас, (Изобщо – имат ли деца?), отново се подхвърлят идеи за учителски стачки. Уж апостолически учители народни, пък се навиват напогрешно. И, ето аз, презрян учител-пенсионер, мина ли край някое училище народно, очите ми все стълбите хващат. Но, съществува откровена сегрегация по възраст – това не може да се отрече. Насадена чрез стотиците канали на един официализиран поточен телевизионен разврат. Да сепарираш един болен е едно. Да отстраниш добре подготвен преподавателски кадър е друго. Новата „демократическа“ управия именно това стори. Къшна преподавателите със сърце от учебните стаи. Насаждайки ученическо безгрижие и безотговорност.

НО - КЪМ СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА. Тази учебна година училищата в Стара Варна срещат обновени, с ремонти за повече от 2 900 000 лева, докато други 3 503 000 лева са предоставени за усвояване. За училищни лекари все още не се чува нищо. Няма как проблемът да не е оптимизиран.

За спецтранспорт и рехабилитация Община Варна предвижда 2 653 000 лв.

По линия на МОН са прословутата “оптимизация” са отпуснати точно 1 000 000 лева. Дано да обхване и лекарските кабинети – така безумно отрязани от училищата.

Детските градини са голямата грижа на всеки един кмет-сърцевед. За тях са отпуснати цели 5 500 000 лева.

Работните заплати?

Директорите ще вземат средно около 900 лева суха пара, учителите около 598 лева.

За детските градини заплатите вървят към 468 лева средно. Местата в тях винаги недостигат – и дано винаги да е така. Приливът на млади канени-неканени в града е кошмарен, а те се опитват и – като нищо правят деца. Чието място – станало е традиция – е единствено в детските градини. От общо 9 095 деца-кандидати, едва 4% няма как да бъдат настанени, но се очаква да бъдат разкрити нови 350 места.

Раждаемостта в нашият 750 000 хиляден Град Варна става все по-обнадеждаваща. Подир някоя-друга година, оптимиза-цията от трайно отрицателна - като нищо би се превъплътила в крайно положителна. От родените 5 645 през изтеклата 2007 новородени граждани на Варна, едва 3 756 са с постоянен варненски адрес. (1:2) Останалите са от приходящи нежители на града. Основно работещи на сиво. Неплащащи данъци в интерес на град Варна, но ползващи бенефициите на един все по-съвременен европейски град. Така или иначе раждаемостта в Град Варна нараства с очарователно бързи темпове. Което означава – О! Надежди! - че училищната структура на града ще бъде опазена в интерес на обществото.

Вижте какво.

Много хора вече си имат пари в доволство и излишък. Ако стиска някому – да си построи собствено училище. Що да пипа държавните? Оцеляли от времената на Един Цар и няколко диктатори, тези училища са наши.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...