Friday, October 24, 2008

THE FROZENED NAGORNIY KARRABACH, by Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY

Прегледи: 114 - Коментари: 0
Замразеният Нагорный Карабах

Замразеният Нагорный Карабах

© 2006 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY

ЗАМРАЗЕНИЯТ

НАГОРНЫЙ КАРАБАХ

от

Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ


В НАЧАЛОТО НА ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК В ПЕТЕРБУРГ влиза, в масова употреба, осветление с течен петролен газ от внос. Реализиран от прочутата еврейска фамилия НОБЕЛ от град Баку. Развиващ се индустриален център на древна ирано-азърбайджанска страна под опека на Падишаха. Имперска Русия решава, че повече това не би могло така да продължава. И се втурва да отвоюва, в името на права вяра, Освобождение на Божи Гроб, (За кой ли пореден път!?!), и безброй геополитически интереси, че дано анархо-народноволческите движения срещу Цар и Корона, позатихнат. (На първой линии – все инакомислящи!) Непоносимо богатите на нефт земи по бреговете на плиткото Каспийско Море, са трън в очите през вековете – та до днес. Азърбайджан става мюсюльманска рибя кост в ненаситната паст на православна Русия. Очевидно, независимо от хищната експлоатация, нефтените ресурси край Каспия се самовъзобновяват. Експлоатирани пряко всякакви екологически нормативи, тях ги има на боллук.

ПОДИР ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, безумно смелите червени революционери Сергей Миронович КИРОВ (Съперник на СТАЛИН на ХVІІ-тия конгрес на ВКП(б) през 1934г., когато срещу кандидатурата на Сталин има 300 гласа!), и Анастас Иванович МИКОЯН, (Изобщо – не терористи!), се конкурират в името на Световната Революция, (Кипи зад ъгъла и чака!), на нелегалната политическа сцена на Закавказието. (Вспомни Бакинские Коммисары!) В този докрай непредсказуем, християнско-мюсюльманско-атеистично-зороастричен свят; идеалистът-болшевик погива (На 01.12.1934г. С. М. КИРОВ - майсторски пречукан!), докато другият върховно устисква. (Личен приятел на Бачо Тодор ЖИВКОВ, и околното арменство!) Русия умее да дреме, но никога не си позволява да проспива бъдеще. В началото на двадесети век, тя въдворява болшевишки ред в региона (28.04.1920.!). Азербайджан бива включен в структурата на Съюза на кавказките държави, (ЗСФСР), за да бъде превърнат в съюзна република на СССР по-късно (05.12.1936.!). В Испания анархо-комунистите побеждават, за да бъдат жестоко сразени. Замирисва на нова световна война. Апетитите към нефтените ресурси на Азербайджан са огромни. На Судетите Втората Световна Война лумва. Вермахта протяга ръце, но независимо от показното покоряване на кавказките върхове, така и не успява. (Вече се е провалил в Ирак, чрез платено от Хитлер и Мусолини спонтанно въстание срещу английските окупатори!)

ПРЕСНИ СПЪТНИКОВИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, че анемичният български нефт изваден в началото на петдесеттях години на миналият век, от руски специалисти в село Шабла, е една жила с този от Каспия, и съвсем не с пресъхналият Плоещ. (Регионът е един и същ – интересите разностранни!) По-късно, това бива препотвърдено чрез дълбокосондажните проучвания на полупотопяемата нефтена платформа “OCEAN LIBERATOR” - PANAMA, (1992-1993.!) в позиция “Северна-01”.

Със слизане на любимия на Наш Иван КОСТОВ Михаил Сергеевич ГОРБАЧОВ от световната политическа сцена, Азърбайджан получава собствени “демократични” права и свободи на република, доказала се по комунистически наследствена. Влиянието на Иран и Турция рязко нараства. (Джамии, булгур, нахут, чай, сапун, и дрехи втора употреба!) Политическата далновидност на Йосиф Висарионович СТАЛИН обаче и понастоящем е безспорна, макар да не е безкористна. Някога той овреме е включил Автономната област Нагорный Карабах, (Древният благодатен арменски Арцах!), в чертите на Социалистически Азербайджан. Когато през 1988, става ясно, че с централизираната система на полувоенно еднопартийно управление за момента е приключено, сепаратистките стремежи в Нагорный Карабах лумват. Не, и без внос отвън. Това довежда до поучителен етнически конфликт, прерастнал в т. н. КАРАБАХСКА ВОЙНА (1992-1994.!). При която азърбайджанската армия търпи жестоко крушение, (И отпред – и отзад – руско оръжие джанъм!), а сред населението се разгарят бунтове. В резултат Нагорный Карабах установява контрол на над 13.4% от територията на Република Азербайджан. В големите индустриални центрове започват масови междунационални ексцесии и погроми. (При 75% висшисти!) Хиляди бежанци напускат своите родни места. Подписаното примирие между Армения и Азербайджан замразява проблема в интерес на Армения, но не и на международното право. То има временен характер, и остава под трайния надзор на ОНД и ЕО.

ДНЕС НЕЩАТА ВЪРВЯТ ГОРЕ-ДОЛУ, както през двадесетте години на Двадесети век. С тази разлика, че ресурсно-перспективен Азербайджан е член на Съвета на Европа от 2001.. Населена не само с местни мюсюльмани; но и, с руси, кюрди, турци, татари и арменци; Азербайджан, остава подчинен на дълбок верски национализъм, независимо от правителствените уверения за широка “демократизация” по евроазийски. Това членство; независимо от непрестаналия да тлее вътрешно-регионален конфликт за Нагорный Карабах; дава право на Република АЗЪРБАЙДЖАН легално да претендира за окончателно амалгамиране към Европейската Общност, изпреварвайки Украйна. Без да забравя, че неотдавнашната микровойна между Русия и Грузия напомня, че не всички апетити за централизиран просперитет са достатъчно добре изживяни.

ЗЕМИТЕ НА СКИТИ И САРМАТИ, между Черно Море и Каспийско Море,остават все още достатъчно богати на близки и евтини за Европа енергийни ресурси, (Труднодостъпни за съмременна Евпопа!), но продължават да се характеризират с опасна гражданска нестабилност. Която лесно би могла да прехвърли държавни граници, морски брегове, и делимитирани Изключителни Икономически Зони. Неотдавна, (08.10.2008. - Брюксел!), Европейският Център за Политически Изследвания проведе специална конференция за политическият кризис в този магически енергиен регион. Присъстващият актуален азербайджански политик Араз АЗИМОВ (Заместник-министър на външните работи и специален представител на Президента на Азербайджан по проблемите на Нагорный Карабах!) поясни, че АЗЕРБАЙДЖАН има военна готовност да проведе наказателни операции, против допуснатите от Република АРМЕНИЯ за базиране в НАГОРНЫЙ КАРАБАХ кюрдски партизани от ПКК,. Като се знае, доколко е политико-икономически активна арменската общност в недалечен Ливан, където по време на безкрайната гражданска война в краят на миналото столетие тя поддържаше своя собствена редовна армия, можем да си представим съвсем точно за какво именно става дума.

КЮРДИТЕ, (По-голяма част от тях в Република ТУРЦИЯ!), като все повече европеизираща се исторически разпокъсана нация, битуваща в повече от пет граничещи една с друга държави, (Нефт - много, много, много - Нефт!), не престават да напомнят на Световната Общност думите и обещанията, (Навярно и документите!), дадени от президента Уилсън по време на Първата Световна Война, (Вдигнати срещу Падишаха – погубени от Младотурците!). Как един прекрасен слънчев сунитски ден, ще имат своя собствена международно призната национална държава. (Национализъм – какво по подозрително от това!) Малко по-рано, Араз АЗИМОВ бе заявил същото, и пред журналисти в столицата на Баку. (Вж. ИА РЕГНУМ-Русия!) Поддържайки тежки обвинения спрямо Република Армения, че “вече дълги години незаконно заселва в Нагорний Карабах кюрди и арменци-бежанци от Близкият Изток.” Баку е готов, чрез военни методи, да се опита да “освободи” проблемните планински земи. Без да допуска, че отново ще яде арменски кютек.

ТЕКУЩИЯТ КОНФЛИКТ МЕЖДУ АРМЕНИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН обхваща Азерския Регион от Нагорный Карабах, поставен под наблюдение на т.н. “Група за преговори от Минск-1992”, създадена от Организацията за Сигурност и Коопериране в Европа (OSCE). Оглавена от Франция, Русия и САЩ, при действителни членове Беларус, Германия, Италия, Португалия, Холандия, Швеция, Финландия и Турция, заедно с представители на Армения и Азербайджан, групата едва ли е свършила друга полезна работа, освен обичайното предвоенно нахъскване на вероизповедания. Учудващо е, че Република БЪЛГАРИЯ не фигурира в този важен регионален комитет. Но, пропуските във външната политика на Мати БОЛГАРИЯ станаха толкова много - и така осезаеми, че медиите предпочитат да не ги отразяват. (Голи Цици, хашиш и Азис в добавък – след нас потоп!) Не вярвам, така да им е разпоредено? (Пазят залъка хляб, и предпенсийнни кокали!) По време на тази съвсем неизвестна за останалия свят конференция, специалният представител на ЕО за ГРУЗИЯ И АЗЪРБАЙДЖАН господин Питър СЕМНИБАЙ потвърждава, че блокът продължава да подкрепя работата на групата от Минск, но ЕО не би могла да се ангажира с каквато било форсмажорна помощ и действия. Какво ли е отговорил представителят на Русия?

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...