Monday, June 22, 2009

България над всичко
Прегледи: 133 - Коментари: 0
АБЧО - за Гражданското общество
АБЧО - за Гражданското общество
(C) 2009 - Bogomil Ksotoff AVRAMOV-HEMY
АБЧО - ЗА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО
от
Хеми ВАРНАЛИС

ЗА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ се назнайва прекалено малко. Медиите - кой знае защо - избягват да се занимават с тях. Важни са тузарските мацки - къде по-интересни. Но онези, които действително вършат работа в полза на гражданското общество успяват - все пак - да се изявят пред него. Така е, и с т.н. АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ОБЩИНИ - АБЧО, базирана в Стара Варна. Изненадващо щедро финансирана, тя отдавна е успяла да раздвижи духове и сътвори дейност на добро управленско равнище. Макар че, нейни финансови отчети - рядко се явяват в пресата. Дали защото Законът не го изисква?

НА 27.01.2009 г., АБЧО-Варна успя и представи прекалено пестеливо своята дейност по един регионален проект звучащ съвсем глобално: ИНОВАЦИОННИ ПРАКТИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА КАПАЦИТЕТ НА СТРУКТУРИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НАСЪРЧАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВОТО С МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ И БИЗНЕСА. Всеобхватна брегова тема пипнала 33 общини от области Варна, Бургас и Добрич. В тази материя на проекти, хубавичко подменила мудното централно държавно планиране на тоталитаризма, за страничният непричьом наблюдател нещата стоят странно объркващо. Страхувам се, да не е така, и за самите изпълнители. Но, наличието на такива съпартньори, като АГЕНЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА-Добрич, и ФОНДАЦИЯ ЗЕЛЕНИЯТ БУРГАС, правят човек бая да се позамисли. В крайна сметка съществен е профитът. А той - този път - както се твърди е в полза на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. Макар това да е един съвсем имагинерен профит. Който медиите - ще се надпреварят да разхвалят.

ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА - твърдят неговите ръководители е, "да бъдат изградени възможности за постигане на институционална и финансова стабилност на структурите на гражданското общество" така, че "да изпълняват ролята си на ефективен партньор на местните власти и бизнеса, и надежден представител и защитник на интересите на гражданите." Това за партньорството - иди-доди - може и да стане. АБЧО колкото е гражданска двойно по толко' е общинска - а значи - държавна креация. (Въобще не е тоталитарна!) Доколко ще бъдат защитени интересите на гражданството обаче - това никой не може да каже, и особено - да гарантира. Защото едва ли някой не го е почувствал - освен може би партниращите по програма. (Леб требе да се еде!) Дотолкова деструктурирано е ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В МАТИ БОЛГАРИЯ. Нима не се усеща?

РЕЗУЛТАТИТЕ, които се очакват (В някои подобни случаи са необходими столетия!), са свързани с осигуряване на достъпна информационна среда, улесняване на комуникациите между СТРУКТУРИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО; повишаване на знания и умения на служителите в структурите на гражданското общество във Варна, Бургас и Добрич, "за постигане на институционална и финансова устойчивост"; подобряване на гражданският имидж - ония - които се гражданеят имат нужда от пооформяне на техния ръждясал поради фукарлък имидж, за подобряване на капацитета на организационните партньори и - още много, много, много бенефиции, за съжаление невидими на пазара на интелектуалните граждански занаяти.

ФИНАНСИРАНЕТО на проекта се осъществява "с финансовата подкрепа на Оперативна програма "АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ" на Европейския Съюз, чрез специалният ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД. Вложените средства са някъде под 150 000 лева, което според нас е съвсем малко. В тези пари се идат 7% от частно финансиране срещу 41% от международни програми.

ТОЗИ СТРАНЕН ПРОЕКТ, за който НЕФОРМАЛНОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО НА ВАРНА чува навярно за пръв и последен път, все пак притежава ЕДНО СЕРИОЗНО ПОСТИЖЕНИЕ. Това е т.н. "ЕЛЕКТРОННА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА" на адрес www.ngolearning.info. Посетете - и ще видите, как лесно се структурира НПО - в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Заедно с шест модулния "КУРС ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО", бихте могли да установите, че може да се чувствате гражданин на една страна, но не се ли включите в нейните формализирани структури - все едно - никакви ви няма. Е - Държавата си се сеща и за неформалите - СТАНЕ ЛИ ДУМА ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...