Monday, June 22, 2009

КАМЪНИТЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО от Хеми ВАРНАЛИС

България над всичко
Прегледи: 226 - Коментари: 5
Камъните падат от небето
Камъните падат от небето
(C) 2009 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
КАМЪНИТЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО
от
Хеми ВАРНАЛИС

ПОДИР МИНАЛОГОДИШНАТА ТРАГЕДИЯ във влака КАРДАМ - СОФИЯ - КАРДАМ мнозина напомниха, че именно на този час и ден, от небето са се сипели космически отпадъци от ликвидирани изкуствени спътници. На тази хипотеза никой не обърна внимание, и тя остана да гние във форуми и тетрадки. Опасността обаче е напълно реална, и нараства. Нищо чудно някой прекрасен Божи Ден да осъмнем затрупани с остатъците на все по-тежките орбитални станции. Министерството на аварийните ситуации - готово ли е за подобна беда? Внезапните пожари из БАЛКАНА - не са ли резултат - и от това? Рядко ще се намери кой да отговори.

РАЗМЕРИТЕ НА ОСТАТЪЦИТЕ от тези взривени може би с превантивна цел орбитални станции, имат размери от микрон до 10 сантиметра в диаметър. Така, че попоглеждайте от време навреме в кебапчето което консумирате. Не всичко в него е отпадна кост. Една програма на НАСА е предназначена специално да се занимава подробно с подобни проблеми. Това е т.н. ORBITAL DEBRIS PROGRAM. Тази програма следи не само количеството и качеството на КОСМИЧЕСКИТЕ ОТПАДЪЦИ, но и ареалите на попадения. Това става с помощта на омразните американски радарни станции, успяващи да прихванат едновременно до 11 000 хиляди отпадни космически обекти над 10 см. в диаметър. Останалите? С тях - да става що ще. Голата истина обаче обаче е, че по този начин земята се замърсява с ядрени остатъци. Първите изкуствени спътници на земята се захранваха от миниатюрни ядрени инсталации. Техните остатъци и сега падат върху главите ни. И, не се заблуждавайте, че това става в ТИХИЯ или АТЛАНТИЧЕСКИЯ океани. Това става непрестанно - върху всички нас. Ненапразно в една песен се пее "КАМЪНИТЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО".

В ПЕРИОДА 1961 - 1988, СССР извежда в околоземна орбита 31 комуникационни спътници за целите на ВМС. Изпреварвайки САЩ, която го прави едва от 1965, та до днес. В тези свръх-портативни реактори се използва енергоемисионна схема на основата на ПЛУТОНИЙ-238. Знаейки доколко са опасни, при приключване на експлоатация, техните създатели ги извеждат от 300 километровата работна околоземна орбита на 900 километрова орбита - наричана "паркинг". Което означава, че един прекрасен ден биха могли да бъдат върнати обратно на Земята за повторна употреба. Тази концепция се оказва неудачна. На 25.01.1978, съветският спътник "КОСМОС-954" не успява да паркира и, се завръща на земята. Разсейвайки радиоактивни обломки над Великите Езера на Канада. Канадското правителство е възмутено, и СССР компенсира регенериране на поразените площи с 6 000 000 долара кеш. "КОСМОС-954" бе разпръснал в откритият Космос едва 164 килограма специален хладилен агент, разпределени в 116 000 по-дребни частици, които беяха до една радиоактивни. Не бива да се мисли, че в безвъздушното пространство влиянието на земните въздушни маси не се отразява. Това се случва дори на 900 километра висота, и безусловно всички частици се завърнаха в атмосферата на земята. Никой не отчете това за провал.

НА 03. и 04.02.2009, МНОЗИНА НАБЛЮДАВАХА с просто око - а някои ги заснеха - огнени кълба в нощното небе. В резултат на постъпване в земната атмосфера на две американски ракети - ЦЕНТАВЪР (14.04.2008!) - тегло 2 000 килограма, и ДЕЛТА-3 (23.08.2000!) - тегло 2 500 килограма. Тези ракети бяха извели важни военни комуникационни съоръжения. По данни на вездесъщата НАСА към края на 2008, в космически орбити са се намирали общо 3 190 изкуствени спътници на земята - както живи - така и мъртви; 9 611 степени от ракети-носители и ред "неопознати" обекти, с размери над 50 милиметра в диаметър. Останалите не се броят поради проблеми с паметта на ползваната изчислителна техника. И поради това, че техните попадения върху земната биосфера рядко се усещат.

В НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ 2008, в небето над СИБИР на около 790 километра орбита, успяха да се сблъскат лице в лице, щатски и руски разузнавателни спътници. Генерал Майк КЕРИ от Обединеното стратегическо командване на САЩ заяви, че това е руският "КОСМОС-2251", изведен от употреба преди десетина години земно време и американският търговски комуникационен сателит "ИРИДИУМ". В резултат на този сблъсък се образува облак от 600 видими къса, останали на старата си орбита. Проучванията на движението на тези късове-спътници в посока земната повърхност продължават, с не особено бързи темпове. Тяхното общо тегло се предполага да е около 2 х 450 килограми или всичко - почти един тон. Генералът уверено заяви, че не става въпрос за протаранване на един спътник от друг, а за случайно съвпадение на коригирани орбити. Но опасността за МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ Е ВИДНА - парчетиите летят по нейната си орбита. Подир това - КАМЪНИТЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО ...

Потребител:
Коментар:
1. Потребител: Ям всичко Дата: 2009-02-13 02:19:56
Статията си я бива.
Ние изобщо не си даваме сметка "накъде пътуваме". Дано не сме влезли в улица без изход.
2. Потребител: Най-важното Дата: 2009-02-13 02:46:19
Не само камъни падат. Падат освен боклуци и метеорити. Български учени в Америка са доказали, че метеорит на орбита около Земята може да падни върху нея. Той обикаля слънцето за 3,5 земни години и при скорошни обиколки може да ни удари.
Затова - секс и веселие.
3. Потребител: ае-ео Дата: 2009-02-15 11:15:58
как хем около земята на орбита, хем слънцето обикалял?
4. Потребител: "Попара с боб и чушк Дата: 2009-02-16 18:24:27
Може да сме в улица без изход - ама сме си на непаркова орбита ...
5. Потребител: "Попара с боб и чушк Дата: 2009-02-18 14:24:13
Сега пък две подводници се сблъскаха - Русия я удари на глобални експерименти.
Да живее Съветска Русия!

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...