Monday, June 22, 2009

ИРАН - ВИНАГИ НА ДНЕВЕН РЕД от Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

България над всичко
Прегледи: 150 - Коментари: 3
ИРАН - винаги на дневен ред
ИРАН - винаги на дневен ред
(C) 2009 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ИРАН - ВИНАГИ НА ДНЕВЕН РЕД
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

РЕВОЛЮЦИИТЕ ИДВАТ, настаняват се, и държат десетилетия. Подир това ги имат за отминали, но едва ли е така. Добри или лоши - винаги окървавени - революциите оставят своят личен отпечатък върху социума на народите завинаги. И ХРИСТОС е бил революционер, заедно с неговото учение в добавък. Друг въпрос е, за какво всичката тази саможертва - е била.

НЕОТДАВНА РЕПУБЛИКА ИРАН отбеляза тридесет годишно републиканско революционно управление, чрез изстрелване на изкуствен спътник в небето. Това не стресна никого. В наше време спътник в небето е нещо обичайно. Необичайното е, че някой СИЛОВИ ДЪРЖАВИ си позволяват да оценяват навлизането в КОСМИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО, като посегателство върху тяхната национална сигурност. Този път, залисан с избирането и инагурирането на поредния ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, държавният департамент официално не откликна. Заинтересовани в подобряване на отношенията на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕСУРСНАТА СТРАНА ИРАН, САЩ си дават сметка, че за последните тридесет години историческо време, всичко което са сторили в региона на ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, е било в интерес на ИРАН.

САЩ бяха на дъното на метежа срещу иранския Шах Ин Шах Реза ПАХЛЕВИ, макар своевременно да му предоставиха статут на политически бежанец.
САЩ видяха сметката на САДДАМ ХЮСЕИН, без ИРАН официално да поиска това, премахвайки победителя в осемгодишната война ИРАК - ИРАН, по време на която бяха изпробвани фаталните вакуумни бомби.
САЩ навлязоха в АФГАНИСТАН, практически стабилизирайки северната граница на ИРАН. Всичко това доведе до консолидиране на разноликото население в тази мощна древна мюсюльманска държава, до внедряване на възможно най-нови технологии, включително ядрени продукти.
САЩ воюва с "АЛ-КАЙДА" за своя сметка, но и ИРАН трудно я понася. Докато към ПАКИСТАН ИРАН не престава да питае не само ядрен респект, но и, технологична ревност. Талибаните, отглеждани и тренирани в планините на ПАКИСТАН, явно не са по вкуса на ИРАН. Зад тях своят капиталите на САУДИТСКА АРАБИЯ, а тя винаги е била съперник на ИРАН досежно лидерството в СВЕТА НА ИСЛЯМА.

ИРАН винаги е била водеща регионална държава-балансьор на силите и интересите на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ в региона на СРЕДНИЯ ИЗТОК. Често-често подкрепяна от МОСКВА, чието влияние през вековете е прекалено силно. Богата на недокоснати природни ресурси, ИРАН е реалният подхранващ източник за великолепния газопровод НАБУКО, от който зависи енергийното бъдеще на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. За разлика от СЕВЕРНА КОРЕЯ, ИРАН задължително отхвърля всякакви претенции за международен контрол над нейните ядрени разработки. Без да се интересува, дали САЩ биха се примирили с това.

ПРЕЗ 2009 г., в ИРАН предстоят президентски избори. С претенции за либерализация, иранската вътрешна политика - за разлика от останалите арабски страни - е настроена към елементарен плурализъм и вариативност. Счита се, че победите на МОХАМАД САЙЕД ХАТАМИ през 1997г., и МАХМУД АХМАДИНЕЖАД, ПРЕЗ 2005 г., са резултат от тази тясно скроена либерална политика.

ИКОНОМИКАТА НА ИРАН съвсем не е блестяща. Въпреки че определен напредък е налице, това не е достатъчно. Компютризацията е навлязла дори в училища от високопланинските региони, но цензурата върлува на духовно равнище. Местната интелигенция разчита на нов избор на ХАТАМИ, чийто принос към стабилизиране отношенията със ЗАПАДА, и най-вече на САЩ, някога бе налице.
ИНТЕРЕСИТЕ НА ИРАН И РУСИЯ, твърде често излизат на обща регионална платформа. Така бе по време на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, когато това сътрудничество доведе до създаване на марионетна сталинистка гранична узбекска народно-демократическа провинция с кратък период на разпад. Така е и понастоящем. Поне що се отнася до СЪДБАТА НА СИСТЕМИТЕ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА базирани явно-неявно от САЩ, в страните на Средна и Източна ЕВРОПА. Монтирани под предлог, че ще пазят ЕВРОПА от ракетите на ИРАН. За да бъде ликвидиран този проблем е необходимо традиционното участие-намеса на РУСИЯ. Която вече предложи на САЩ да интегрират своите противоракетни системи срещу ИРАН. Щото ИРАН рано-късно, ще бъде ядрена сила. Официализирано. Не нелегално - както понастоящем.

НО, КАКВО БИ СТАНАЛО АКО БАРАК ОБАМА успее да намери общ език със следващия ръководител на ИРАН?
ИРАН ще излезе на европейския пазар със значително по-евтин газ от предлагания от ГАЗПРОМ.
В ИРАН ще навлязат съвременни авангардни технологии, в т.ч. ядрени, а това ще затрудни развитието на РУСИЯ.
ИРАН ще бъде подкрепен от САЩ и останалата ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ, в усилията му да лимитира своя национален ареал на изключително нефтоносното КАСПИЙСКО МОРЕ.

ВСИЧКО ТОВА ПРАВИ ТРУДНО ПРОГНОРОЗИРУЕМО БЪДЕЩЕТО не само на ИРАН, но и всички страни в региона, а като се знае дългобойността на иранските ракети, в този регион попада и БЪЛГАРСКОТО ПРИЧЕРНОМОРИЕ. Чиято икономическа и екологическа нестабилност лесно бива ползвана за целите на международния тероризъм.

Потребител:
Коментар:
1. Потребител: Стилиян Христов Дата: 2009-02-25 11:19:26
Това е един чудовищен ислямски режим, по наши мерки - фашистки, където човекът няма права, а развитието на страната е спряло. Дано тиранинът и фашистът Махмуд падни от власт, че иранците малко да дръпнат напред. Свободата на човека е гаранцията за добър икономически живот и изобщо за добър живот.
2. Потребител: Националист Дата: 2009-02-25 20:47:05
Абе тоз Стилиян гледал ли е съвременни ирански филми. Без никакъв секс и насилие, за пълна разлика от елементарното американско кино. Затова престъпността в целия свят се увеличава.
А иранците си пазят държавата и си развиват и модернизират икономиката. Иначе ислямът си е гадно нещо.
3. Потребител: "Попара с боб и чушк Дата: 2009-02-27 08:42:45
Мъ те и ядрин риактур пуснъли, ба! СССР стуи зад тях.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...