Monday, June 22, 2009

СЕВЕРНА КОРЕЯ - С НОВА КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА от Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

България над всичко
Прегледи: 158 - Коментари: 2
Северна Корея - с нова космическа програма
Северна Корея - с нова космическа програма
(c) 2009-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
СЕВЕРНА КОРЕЯ - С НОВА КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

СЕВЕРНА КОРЕЯ, една все по-загадъчна страна в резултат на дългогодишно ембарго и специфичен път на развитие, се готви да пусне пореден комуникационен спътник. За останалия свят, изстрелването на подобни спътници е явление обичайно и банално. Никой никому дума не продумва, че всеки комуникационен спътник, на практика обезпечава военизираните структури на страната-собственик. В повечето случаи. Щото съществуват, поне на думи, и изцяло граждански спътници. Стане ли дума обаче, за страни с особена националистическа подкладка, като Северна Корея, Куба и Венецуела, всяка тяхна стъпка към прогрес и развитие, бива окачествявана като пореден опит за инвазия срещу останалия не чак толкова формализиран свят. Миналия вторник, медиите на СЕВЕРНА КОРЕЯ потвърдиха, че тече пълномащабна подготовка за пускане на експериментален свързочен спътник, предходено от изявление, че КНДР има пълно право да развива свои собствени мирни космически програми. Преди десетина години земно време, по същия начин бе формулиран и фактът на изстрелване на оригиналната ракета "ТЕПХОДОН-1", предназначена за военни цели. Предполага се, спътникът да бъде изведен в околоземна орбита с подобната ракета "ТЕПХОДОН-2", която вече е тристепенна и с възможности да достига АЛЯСКА и ХАВАЙСКИТЕ ОСТРОВИ. Земи, към които КНДР едва ли има някакви териториални претенции.

ЮЖНА КОРЕЯ обаче доста се изплаши. Нейното МО обнародва обширен доклад, насочен повече срещу севернокорейските ракети със среден радиус на действие и насищането на ВМФ с кораби със специално предназначение - най-вече миниподводници сръбски лиценз, но и доста по-големи съдове. Опасенията за изпитания на ракети с трансконтинентален радиус на обхват обаче остават живи, и МО напомня за "огромният" запас от плутоний на СЕВЕРНА КОРЕЯ - надхвърлящ 40 килограма,.Останал замразен подир ядрените изпитания от 2006 г. и доста дългите преговори между САЩ и СЕВЕРНА КОРЕЯ в ПЕКИН. По оценки на експерти този плутоний е достатъчен за изработка на 5 до 10 бойни ядрени глави. Дали КНДР разполага с подходящи технологии - това е друг въпрос. Технологиите се купуват. За разлика от идеологиите.

Потребител:
Коментар:
1. Потребител: Свети Колумб Дата: 2009-02-24 21:36:17
Абе щом имат ядрени реактори и спътници, хич не са за съжаление. И най-доброто - не обичат САЩ. Натам върви светът - към ликивидирането на американската алчност.
2. Потребител: Стамболов Дата: 2009-02-24 22:54:09
Като пишеш, що не ходиш там да живееш? Гледал ли си снимката от Космоса на Корея и комунистическото изчадие КНДР? На юг - светило, на север - полутъмнило. А ходи там да пикаеш.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...