Monday, June 22, 2009

СИНДРОМЪТ МАТВИЕНКО!?! от Хеми ВАРНАЛИС

България над всичко
Прегледи: 136 - Коментари: 2
Синдромът Матвиенко !?!
Синдромът Матвиенко !?! Синдромът Матвиенко !?!
(c) 2009-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
СИНДРОМЪТ МАТВИЕНКО!?!
от
Хеми ВАРНАЛИС

КОМИТЕТА ЗА КУЛТУРА при ДЪРЖАВНАТА ДУМА на РУСИЯ, се е обърнал с питане към ГУБЕРНАТОРА НА ПЕТЕРБУРГ ВАЛЕНТИНА МАТВИЕНКО, за да даде сметка и отчет във връзка с УНИЩОЖАВАНЕ И ДЕГРАДИРАНЕ НА БЕЗБРОЙ ИСТОРИЧЕСКИ ЗДАНИЯ за времето на пребиваване й на този така отговорен държавен пост. Питането е придружено със списък на историческите обекти унищожени или видоизменени в ПЕТЕРБУРГ за 2003г., а също така СПИСЪК НА ПОГУБЕНИТЕ ПАНОРАМНИ ИЗГЛЕДИ в резултат на т.н. "ново", а всъщност съвсем стихийно строителство далеч надхвърлящо мащаби на СТАРА ВАРНА.

СПИСЪКЪТ съдържа повече от 20 адреса сред които: ансамбълът "НОВА ХОЛАНДИЯ"; ДОМЪТ "КНЯЗ ЛОБАНОВ-РОСТОВСКИ" на ИСАИКИЕВСКИЯ ПЛОЩАД ; ДОМЪТ "ГЕНЕРАЛ-ПОЛИЦЕЙМАСТЕР ЧИЧЕРИН" на НЕВСКИ ПРОСПЕКТ; знаменият ЮСУПОВСКИ ДВОРЕЦ; ДОМЪТ "КНЯЗ МУРУЗИ" на ЛИТЕЙНИЯ ПРОСПЕКТ - и много други. Подобно питане е отправено до ДИРЕКТОРА НА ФЕДЕРАЛНАТА СЛУЖБА ПО НАДЗОР ЗА СЪБЛЮДАВАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО Александър КИБОВСКИ. По думи на председателя на ЗАКОНОДАТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ на древен ПЕТЕРБУРГ Сергей МАЛКОВ, в хода на проведения инспекционен преглед на проектната документация на вече построените на тяхно място небостъргачи, ОКОЛО 90 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОЕКТИТЕ ПРОТИВОРЕЧАТ или на ПРАВИЛАТА НА ЗЕМЕПОЛЗВАНЕ; или НА СТАНДАРТИТЕ ЗА СЪВРЕМЕННО СТРОИТЕЛСТВО; или на ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗА ГРАНИЦИ И РЕЖИМ НА ОХРАНЯЕМИ ЗОНИ.

НЯМА КАК ДА НЕ НАПРАВИМ АНАЛОГИЯ със състоянието на строителството в границите на СТАРА ВАРНА, където бяха унищожени и се унищожават малкото на брой уникални стойностни строежи, по школски се перформират исторически зелени площи, пренатоварва се крехката подземна инфраструктура на ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ на ВАРНА-ГРАД, със спекулативни проекти за безбожно скъпи НАДЗЕМНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ И НЕБОСТЪРГАЧИ, без да се извършва НИКАКВА ПРЕДВАРИТЕЛНА ОЦЕНКА ЗА ВИЗУАЛЕН, МОРАЛЕН И МАТЕРИАЛЕН ИМПАКТ.

На снимката с боксовите ръкавици - самата Валентина Матвиенко...

Потребител:
Коментар:
1. Потребител: Списъкът на Шиндлер ІІ Дата: 2009-02-28 22:58:50
В нацистка Германия Шиндлер е спасил стотици евреи с един списък. Във Варна трябва да се направи списък на Главни архитекти, кметове и районни кметове, както и на общински съветници и длъжностни лица по кметства, които са разрешили унищожението на красиви, уникални и просто ценни стари сгради.
Но хората са се затворили в себе си и не си дават сметка, че това вихрено строителство реже клона, на който седят.
2. Потребител: Carmina BULGARANA Дата: 2009-03-01 17:50:11
А списъкът на умъртвените Поети!?! Бе окачен на Дървото на Мъртвите Поети - още средата на миналата 2008. година - някой го премахна - един Почтен Масов Некролог!

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...