Monday, June 22, 2009

IN MEMORIAM - БЕТИ ПЕЙДЖ СИ ОТИДЕ от Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

България над всичко
Прегледи: 166 - Коментари: 0
IN MEMORIAM - БЕТИ ПЕЙДЖ СИ ОТИДЕ
IN MEMORIAM - БЕТИ ПЕЙДЖ СИ ОТИДЕ
(C) 2008 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
IN MEMORIAM - БЕТИ ПЕЙДЖ СИ ОТИДЕ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

НАБЛИЖАВАЙКИ ЧЕСТИТИ ДЕВЕТДЕСЕТ ГОДИНИ, Бети ПЕЙДЖ, световна сткриптизьорка и манекенка, легна в болница в Лос АНЖЕЛИС, и си отиде. Легенда в креативното артистично порно. Представяна за първа и окончателна красавица. Останалото - видим вси - е нищо повече от талашит. Според прекалено авторитетният "ПЛЕЙБОЙ", където талантът на Бети прохожда и се разраства, отишла си е "КРАЛИЦАТА НА ПИН-УПС (ПОСТЕРИ ЗА СТЕНА!) МОДЕЛЪТ НА СТОЛЕТИЕТО ..." Отнасяйки със себе си безкрайните секрети на примамливото разсъбличане срещу зелено. Американска легенда за свободен и независим живот, някога прокрадваща се по кориците на списанията за средна класа майки "ИКОНОМИЯ И ДОМАКИНСТВО". Които не се дупеха из офисите на фалшиви фирми, ами си стояха у дома и, самотно - но грижливо, отглеждаха поколения. На какво ги учеха - ли? Във всеки един случай - прилично да се обличат. И да се разсъбличат единствено у дома - едва след като са прочели "Отче Наш".

ПРЕЗ ЯНУАРИЙ 1955 г., Бети ПЕЙДЖ става "МИС ЯНУАРИЙ 1955!". Това предопределя нейното по-нататъшно развитие в интерес на нацията наричаща себе си "американска". Нация - при която квече личат следи, че не е орисана за нормален секс. Разразява се истинска световна БЕТИМАНИЯ. И от това падат добри парички - основно в джеба на собственика на ПЛЕЙБОЙ. Модните дизайнери се надпреварват да я канят на ревюта - нейните телесни мерки са несравними. Бети ПЕЙДЖ става еталон за подражание. Поне по външен вид. Модата все още е доста херметична. Единствена Бети ПЕЙДЖ си позволява да разголва коляно. Разголи ли гръд се оказва, че тялото й е обсипано с миловидни лунички. А, онези англосакси лудеят по лунички. Нейната слава остава непомръкваща, и често надхвърля по популярност тази на Президента. (Към средата на 2000-та година, нейният интернет-сайт се оказва посетен едва от 626 000 любопитни.) Бети е жена на възраст, но се оказва страстно желана. За съвет. За постер с автограф. (45.95 USDpp plus 8.95 UDS per post!)

БЕТТИ ПЕЙДЖ израства в беднотия в Нашвил, Тенеси, САЩ. Майка й - не я желае. Баща й - не я забелязва. Самотна на самотните, тя е изключителна в школото, и израства около църквата в Нашвил. Това е ерата на черно-бела фотография, на светлини и сенки в човешките отношения. На откровеното имане-нямане подир Втората Световна ВОЙНА. Един просветен свещеник в Нашвил установява, че нейните рано закръглени форми са достойни за възхита. Бети започва да мечтае за кариера на филмова звезда. И набира доста популярност. Предполага се, че е следващата Мерилин МОНРО. Вместо това е длъжна да превъзмогва провинциални императиви, лош късмет, погубени възможности, невъобразима професионална омраза. Смелостта - дори сексуална - винаги е опасна. Това прави, да бъде наречена "ЧЕРНИЯТ АНГЕЛ". Жена, която привлича - за да отмъщава. Независимо кому. Бети хуква към Ню-Йорк, където за парче хляб - позира на конвейер, по фотоклубове и рисувални училища. По пътеките на декоратори и модни дизайнери. ПЛЕЙБОЙ възхвалява нейната усмивка, която видите ли - "ПРЕДСТАВЯ ЗАБРАНЕНИЯ ПЛОД - ЗА ЯБЪЛКОВ ПАЙ". Нейните черно-бели и цветни фотоси се превръщат в лесно продаваеми постери, които и понастоящем красят стените на компанийни офиси в Америка и по света. Напомняйки за харизмата и аромата на отминалото време, за вярата в доброто подир една наистина световна война. Между 1950 - 1957 г., нейните фотографии напълват цивилизования свят оттатък Желязната Завеса. За лешоядите в американския сенат това се вижда подозрително. Така би могло да се перат пари. В чия посока? В чий интерес? Сексуалните табута на старомодна постплантаторска Америка са нарушени, а презервативът все още не е постигнал съвършенство. И - ФБР - преборило се с бандитизма на филм и на книга - взема на отчет Бети ПЕЙДЖ. Красотата на Америка бива принудително капсулирана. Забранено й е да дава интервюта. Нейните фотоси изчезват от стените. Пуританизмът в САЩ често притежава изненадващ изблик. Спохожда я съдбата на Грета ГАРБО, Джейм ДИЙН, Джийън ХАРЛОУ, един подир друг загадъчно загинали. За повече от ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ, Бети ПЕЙДЖ е изведена в зоната на неизвестността..

ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ, във връзка с юбилейни чествания на "ПЛЕЙБОЙ", името на Бети ПЕЙДЖ излиза из мрака на забравата. Оказва се, че знаменитата моделка тайно е напуснала Ню-Йорк, за да се посвети в служене на ... ХРИСТА. Което би могло да се тълкува, като влизане в монастир, а такива в САЩ - не са по-малко от онези в ЕВРОПА. В резултат на какво? Това ще кажат биографите. Някога, търгашът със съкровеното на младостта Хю ХЕФНЕР, бе отбелязал, че Бети ПЕЙДЖ е основният крайпътен камък на неговата империя. По-късно МАДОНА ще признае, че първоначално е инспирирана от Бети. Дали някой някога би обяснил, защо един от българските американски милиардери също се нарича ПЕЙДЖ? Това ние не бихме могли да знаем. За подобни данни богаташите са непристъпни.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...