Monday, June 22, 2009

СИНОП - 2008 от Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

България над всичко
Прегледи: 179 - Коментари: 3
СИНОП - 2008
СИНОП - 2008
2008 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
СИНОП - 2008
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

Не зная, чели ли сте в последно време нещо от черноморската морска история, но Синоп и в момента е турско пристанище на Черно море. В средата на ХІХ век там по-малобройната руска флота на адмирал Нахимов разгромява за няколко часа превъзхождащата я османска армада. Не остава непотопен нито един турски кораб и оттогава /вкл. и през ІІ-та Световна война/ руският флот практически без прекъсване е господар на Черно море. Но икономическият възход на Русия в началото на ХХІ век я води към овладяване на нови морски и океански пространства.

НЕОТДАВНА, военни кораби на Русия и Венецуела започнаха съвместни учения в Карибско Море, а това означава критично близо до бреговете на САЩ, и все още доволно приятелска КУБА. В маневрите "ВЕНРУС-2008", които утре - 03.12.2008 г. следва да приключат, вземат участие около 1600 руски, и около 700 венецуелски моряци, без да се броят пехотинците. Корабите отработват защита на венецуелските брегове от ВМС на виртуален противник, който няма как да не иска да си върне национализираните нефтонаходища от протосоциалистическото правителство на Венецуела. (Кимон Георгиев - ти им липсваш!) Как са преминали маневрите, не е наша работа, но помощник главнокомандващият на Руските ВМС адмирал Игорь Дигало, е задоволен. Било е отработено съвместно стиковане на кораби за прехвърляне на горива, и хвърляне на десантни групи на борда на бедстващ кораб. От времената на "СТУДЕНАТА ВОЙНА", това са първите официални маневри на Руския Военно-морски флот така близо до бреговете на АМЕРИКА. В маневрите участва тежкият ядрен ракетен крайцер "ПЕТЪР ВЕЛИКИЙ", големият противолодъчен кораб "АДМИРАЛ ЧЕБАНЕНКО", и два снабдителни кораба за обезпечаване на тази твърде сложна предвоенна операция. На руските кораби се намират в добавък, и около 1600 морски пехотинци. От страна на ВЕНЕЦУЕЛА участват три фрегата, транспортен кораб-амфибия, четири патрулни кораба, четири катера от бреговата охрана, както и подразделения на морската авиация и една ескадрила нови-новенички СУ-30МК2. Съвместното учение протича в екстериториалните води на ВЕНЕЦУЕЛА, (Страх - лозе пази!), в нейната Изключителна Икономическа Зона (100-150 морски мили!). Струва ми се, че още в края на четиридесетте години на миналият век, (Вж. "Коломбос"!), ВЕНЕЦУЕЛА едностранно разшиява своите териториални води на 250 морски мили.Поради което не е страна по универсалната международна конвенция UNCLOS-82, заедно с Турция, Израел, и САЩ. Мисля, че не греша. Ама, тъй като вече се е дръпнала от САЩ - а прилепнала към КУБА, твърде е възможно да се е отказала от своята специална морска териториалност.

ВСИЧКО ОБАЧЕ Е ПО ПЛАН. Още през септември т.г. два стратегически бомбардировача ТУ-160, кацнаха за проба на военният аеродром ЛИБЕРАТОР във Венецуела, а Уго ЧАВЕС се задъха да обяви, (ТВ-31.08.2008. - "АЛО-ПРЕЗИДЕНТЕ!"), как винаги ще се радва да посрещне още руски военни самолети и кораби. И, ето че работата стана. Твърде наподовабаващо как някога, Бай Тодор ЖИВКОВ с най-отворено сърце прие кораби от ескадрата на ИРАН, че да може ШАХ-ИН-ШАХЪТ да бъде катурнат възможно най-безнадеждно. Странно, но медиите в МАТУШКА РУС, съсредоточени върху техническите подробности на това загадъчно и прекалено скъпо учение, вместо да се радват - сякаш тържествуват. (Руският хеликоптер "КА-27", въпреки че се оказал прекалено тежък, кацва върху палубата на венецуелските корабчета. Шланговането между двата типа кораби се оказва в близка метрическа система!) Без да пропуснат да отбележат изключителната точност на стрелбите в открито море. Обезпокоени информационни агенции предсказват постоянно присъствие на руски ВМС в региона на Карибите, но това едва ли би могло да се очаква. От наша гледна точка, тези маневри очевидно са свързани повече с положението на КУБА отколкото на ВЕНЕЦУЕЛА. Там - нещо става, затова Раул Кастро оказа неочаквано ярко гостоприемство на новия президент Дмитрий Медведев. Очевидно след икономически, следват и военни дислокации на руски сили - очаквано и стратегически, вероятно ядрени, а най-малкото - руско ПРО. Докато на ВЕНЕЦУЕЛА - всичко е О-Кей ...

Редакционна бележка - Автор на І-ия абзац и на редакционни поправки в ІІІ-ия е Димитър Кунев.

Потребител:
Коментар:
1. Потребител: Наблюдател Дата: 2008-12-06 13:35:18
Напредъкът на руските технологии във военноморските сили е очевиден. Вече се залага не само на атомните подводници, а и на противолодъчни кораби, ядрени ракетни крайцери, както и на скоростни ескеери.
В цялост американските авионосци са № 1 в света, но вече срещу техните защити има пробиви и в руските, и в китайските въоръжения.
2. Потребител: Антимий Вторий Дата: 2009-01-21 08:50:55
Това едва ли е оригинален текст на един-единствен автор. Нещо е вливано в него - нещо е отливано. Допускам, че са икономисани интимни варненски подробности. Този автор има един голям грях - родил се е - отрасъл и живял единствено в град Варна - че и парадира с това. Потякога твърди, че е от село - ама не е тъй.
3. Потребител: Рамон Дата: 2009-01-28 14:07:32
И той е селянин както всички нсас.

No comments:

I'M THE PAUSE, by Hemy

© 2013-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY АЗ СЪМ ПАУЗАТА НА ТУЙ СКАПАНО ОБЩЕСТВО, ГДЕТО В ГЪРДИТЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО СЕ БИЕ; ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТБЕЛЯЗА...